Terug naar overzicht

Beleef de historische Stelling van Willemstad

Fortweg 1, Heijningen

15 & 16 JUNI, Vanaf 10.00U

De Zuiderwaterlinie, waarvan de Stelling van Willemstad onderdeel is, is de oudste en langste waterlinie van Nederland. In de Stelling van Willemstad is twee dagen lang van alles te beleven.

Locaties:

Fort Sabina en Lunchroom Kletsmajoor, Fortweg 1 in Heijningen
Mauritshuis, Hofstraat 1 in Willemstad
Brasserie Overstag, Sasdijk 2Y in Dinteloord
Proeverij 13, Voorstraat 13 in Ooltgensplaat
Paviljoen Sluishaven, Mariadijk 2 in Ooltgensplaat
Beneden Sas, Heense Molenweg 23 in De Heen
Waterpoort Rondvaarten, Sasdijk 18 in Dinteloord

In de Stelling van Willemstad is van alles te beleven: op Fort Sabina een speciaal Landkunst Project en een mogelijke verbinding via het water met Ooltgensplaat en Fort Prins Frederik op Goeree-Overflakkee. In het Mauritshuis een unieke expositie van de Gastelse kaart en Mauritskaart (1565-1590) en een de nieuw ontwikkelde Canonkamer. Wandel- en fietsroutes verbinden Fort Sabina en Willemstad met elkaar.

 

  • Landkunst Project Fort Sabina

De Landkunst expositie legt via kunst verhalen bloot die speciaal voor díe plek bedacht en gemaakt zijn: het verdedigingswerk , de samengaande natuur, de roemruchte geschiedenis in verhalen van het gebied, watersnoden, bewust onder water gezet land, Spaanse wortels en Staatse troepen en vleermuizen. De Landkunst expositie haakt in op het Europees jaar van het cultureel erfgoed door Fort Sabina als specifieke plek van de Zuiderwaterlinie aan diverse kunstenaars als thema mee te geven. Daarnaast speelt in deze editie ook het thema ‘water’ een belangrijke rol. In 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnood het gebied tergde. In Heijningen verdronken 70 van de 1.000 inwoners toen er vijf dijken doorbraken. Daar liet het water zich van haar gruwelijkste kant zien. Maar water heeft natuurlijk meer gezichten: het brengt leven, plezier, mogelijkheden tot vervoer. En water staat ook bovenaan de klimaatagenda (meer droge periodes, heftiger regenval) en is dus een actueel onderwerp.

Van 15 juni tot en met 28 oktober 2018:

1)    9 jonge kunstenaars maken voor de expositie Landkunst op fort Sabina een nieuw buitenkunstwerk, dat is geïnspireerd door (de geschiedenis, heden en toekomst van) de locatie, de Zuiderwaterlinie, het gebied Waterpoort en het thema ‘water’.

2)    In het kader van het Europees jaar voor het cultureel erfgoed, waarbij Brabant de Zuiderwaterlinie presenteert, maken 11 schrijvers een gedicht of tekst speciaal voor een van de 11 vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, waaronder Willemstad, Bergen-op-Zoom, Steenbergen, Klundert en Geertruidenberg. Deze gedichten en teksten zijn te zien in de expositie Landkunst op fort Sabina.

3)    In de tentoonstelling zullen ook historische videoprojecten over fort Sabina en de Watersnood uit 1953 te zien zijn.

4)    Wandel- en fietsroute: bij de tentoonstelling wordt een speciale wandel- en fietsroute uitgezet van Willemstad naar fort Sabina.

 

  • Verbinding over water tussen Fort Sabina en Ooltgensplaat/Fort Prins Frederik

De Waterpoort zal mogelijk vanaf het komende zomerseizoen ook afmeren nabij fort Sabina. Als dat lukt kunt u met de Waterpoort pont een prachtige rondvaart langs 5 mooie plekjes in Waterpoort maken: Jachthaven Waterkant (Brasserie Overstag), Fort Sabina (Lunchroom De Kletsmajoor), Haven Ooltgensplaat (Proeverij 13), Galathese Haven (Paviljoen Sluishaven) en Sluis Benedensas (Restaurant, Café, Theetuin Beneden Sas).

 

  • Het Mauritshuis

Het Mauritshuis, unieke parel van gemeente Moerdijk, groeit als uitvalsbasis voor de Stelling van Willemstad! Kom langs en ontdek hoe het gebied rondom De Stelling onder water werd gezet om zo de vijand tegen te houden en beleef hoe drie timmerlieden ooit een 8.000 koppig Frans leger tegenhielden. Bezoek daarnaast het verrassende heemkunde museum dat op de zolder van het Mauritshuis is gevestigd. Samen met de collectie historische schilderijen en natuurlijk het prachtige gebouw, dat een mooi voorbeeld is van de Hollandse Renaissance architectuur, geeft dit alles een mooi beeld van hoe het ooit moet zijn geweest. En vanaf juni 2018 komt daar een prachtige kamer bij. Vanaf dan kunt u komen genieten van de nieuw ontwikkelde Canonkamer waar u de verhalen over de personen die belangrijk zijn geweest voor stad en omgeving, de band tussen de Oranjes en het Mauritshuis en de gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat Willemstad zijn prachtige stervormige uiterlijk kreeg, op een bijzondere manier gaat beleven. Met als prachtig decor het historische vestingstadje Willemstad is het Mauritshuis dè plek waar al deze unieke verhalen samen komen. We zien u graag deze zomer!

 

  • Gastelse Kaart en Mauritskaart

In 1565 en 1590 werden twee grote kaarten van de Noord-Brabantse Noordwesthoek gemaakt. De ene kaart is bekend geworden als de Gastelse kaart, de andere als de Mauritskaart. Ze waren bestemd voor hoogstaande ogen: die van een markies, een abt en de stadhouder van enkele opstandige provincies. Het waren de eerste bruikbare en betrouwbare kaarten van dit gebied, waar de ontwikkeling van het polderlandschap in volle gang was. In het Mauritshuis kan iedereen ze bewonderen en bestuderen dankzij de grote reproducties die daar hangen. Verwonder u over het vele water dat er toen nog was, over de voortgang van de inpolderingen in de tussenliggende 25 jaar, over de talloze details als bruggetjes, molens, veerbootjes, dorpen en vestingsteden.

Kosten: Geen, behalve een kleine bijdrage voor de overtocht van Waterpoort Rondvaarten.

Aanmelden: Niet nodig.